X

TDC

SIKKERHED

Gør din smartphone sikker

Du bør sikre din smartphone godt, hvis du både har mail, applikationer og den slags på den.

Sikkerhed apps
Af Stina Christiansen 07/06-2011

Du bestemmer selv hvor meget, du vil sikre din telefon alt efter hvilke oplysninger, du har på den. Men har du adgang til din arbejdsmail og andre følsomme oplysninger, bør du tænke dig godt om og sørge for, at du tager nogle forholdsregler omkring sikkerhed.

Telefonlås

Du bør sikre din telefon med en telefonlås med kodeord eller kodemønster, så andre ikke kan komme ind i telefonen.

I Android 1.5/1.6 er det et tegnemønster, mens det i 2.x serien er blevet til et kodeord. Det er en standard feature, som giver bedre beskyttelse end standard-tastaturlåsen.

Du skal tænke på de mange oplysninger, du kan give adgang til, hvis nogen får fingrene i din telefon.

Sæt den til automatisk at låse, når den har ligget inaktiv et par minutter.

Lokationsbaserede applikationer

Jeg ved, hvor dit hus bor! Det kan nemt blive virkelighed for en masse mennesker, hvis du bruger applikationer med GPS-funktion. For eksempel RunKeeper, Endomondo, Facebook Places eller FourSquares der fortæller, hvor du er – eller hvilken løberute, du har taget.
Det kan nemt give uvedkommende adgang til viden om, hvor du bor og kæde det sammen med andre oplysninger om, hvornår du er hjemme, og hvor glad du er for dit nye fladskærms-tv.

Tænk over hvem, du deler oplysningerne med. Hold dem til en snæver kreds bestående af dig og de venner, som du kender i virkeligheden.
Tjek dine privacy settings, da en offentlig profil gør det meget nemt for andre at se, hvor du er.

Hold din telefon opdateret

Selve styresystemet og de enkelte programmer på telefonen skal holdes opdateret. Hackere benytter sikkerhedshuller i programmerne til at få adgang til din telefon.

Sørg for at hente opdateringerne til alle de applikationer og programmer, du har på din telefon. Især styresystemet er vigtigt at holde opdateret.

Brug fornuften – og din skepsis

Når du henter applikationer, giver du de forskellige programmer lov til at få adgang til en masse på din telefon.

For eksempel kræver den officielle Twitter-app adgang til nøjagtige positionsdata, fuld internet-adgang, mulighed for at læse og skrive kontaktinformation, administrationstilgang til brugerens Google-konti, mulighed for se andre applikationer som også køres og mulighed for at kontrollere vibratoren i mobilen.
Når det er den officielle app, sker der formentlig ikke noget ved det. Men i teorien kan Twitter hente alle kontaktinformationer i telefonen.

Du bør derfor vurdere hver enkelt app, du henter og læse, hvad andre har skrevet om den. Gør op med dig selv, hvad du vil tillade i de enkelte tilfælde.

Sikkerheds-software

Der findes programmer, der kan gøre din telefon mere sikker. For eksempel så du kan slette alt på telefonen, hvis den bliver stjålet, eller så man ikke kan sætte et andet SIM-kort i den.

Listen over programmer er lang, og de kan alle noget lidt forskelligt, så find det, der passer bedst til dit behov og pengepung.

McAfee WaveSecure Mobile Security
- tilbyder backup og fjern-sletning af telefonen. Til Android

Lookout Mobile Security FREE
- tilbyder antivirus samt fjern-aktiveret alarmlyd. Til Android

Norton Security
- fjern-sletning, fjern-låsning og anti-malware. Til Android

F-Secure mobil antivirus
- antityveri, antispyware, antivirus, firewall, beskyttelse når du surfer. Til Android og Symbian
Læs mere om F-Secure Anti-Theft til Symbian

Kaspersky
- Henter GPS-oplysninger på en stjålet mobil, gør stjålet mobil ubrugelig, blokerer uønskede opkald og sms'er med mere. Til Symbian

Find My Iphone
- Find din mistede telefon på et kort, slet indholdet, send en besked til den og meget mere.
Læs mere om Find My iPhone

Krypter dit indhold på mobilen

Det kan være en god idé at kryptere telefonens hukommelse. På iPhones skal du i iTunes med mobilen er sluttet til computeren, sætte hak i feltet 'Krypter iPhone-sikkerhedskopi' under fanebladet 'Resume'.